Hilde Fylling er Den norske kirkes nasjonale hovedverneombud. Hun er opptatt av hvordan kirken kan jobbe med arbeidsmiljø når kirkelig organisering skaper nye samarbeidslinjer og arbeidsfellesskap.
– Kirkelig organisering legger til rette for samarbeid over hele linja. Dette samarbeidet fungerer godt i soknet og lokalt i dag, men vi er ikke vant til samkjøring mellom fellesråd, bispedømmeråd og på nasjonalt nivå, så dette må vi jobbe med. Vi må få på plass felles løsninger rundt for eksempel konfliktløsning, vi må ha HMS-kurs for begge linjene, og undersøke, kartlegge og gjennomføre vernerunder. Alle ansatte må få komme til orde.
Et godt arbeidsmiljø er et sted der man ikke trenger være redd for å si sin mening.
– Jeg tror at vi i prostiene må jobbe med ytringskultur, vi må være bedre på å være uenige i vår store og mangfoldige organisasjon. Vi har ofte så lange diskusjoner at vi glemmer at vi er på lag og at vi skal bygge kirke. Et dårlig diskusjonsklima gjør at trivselen på jobben blir mindre, og det kan føre til konflikter. Arbeidsmiljø er jo ikke en åndskamp, dette handler ikke om frelse og evigheten, men å ha en god arbeidsplass.
Pris til verneombudet
Fylling er ansatt som sokneprest i Kjerringøy, men er frikjøpt og bruker nesten all sin arbeidstid på rollen som nasjonalt hovedverneombud i kirken. Nå i november fikk hun Verneombudsprisen på UNIOS verneombudskonferanse (se lenke).
– Det var både overraskende og veldig gledelig å få prisen! Jeg fikk et lite hint på forhånd, om at jeg ikke trengte å sette meg bakerst i salen, så da gjorde jeg ikke det.
Juryen beskriver årets prisvinner som et uredd verneombud og som en god alliansebygger. Det fremheves at hun skaper oppslutning om endring «gjennom konstruktiv dialog og konkrete forslag i møte med arbeidsgiver og tillitsvalgte».
«Hun har gjennom mot, kunnskap og vilje skapt viktige endringer, og gjort Den norske kirke til en bedre arbeidsplass for flere», heter det i begrunnelsen.
Jeg er min kollegas arbeidsmiljø
Et godt arbeidsmiljø krever en oppegående vernetjeneste, både for de som jobber på kontor og de som er ute i felt. Og dette er ikke noe som ledelsen alene kan ta ansvar for.
– I arbeidsmiljøloven står det at ansatte har medvirkningsplikt, vi skal alle bidra og være gode kolleger, og dette er kjempeviktig! Hvis vi alle minner oss selv på at «jeg er min kollegas arbeidsmiljø», er det opp til hver og en av oss om vi vil forsure eller berike dagen for vår kollega når vi kommer på jobb. Jeg håper svaret gir seg selv.